Mario Ruiz Photography - Trouwfotograaf en Bruiloft fotograaf Nijmegen en heel Nederland - logo
Scroll naar beneden

Tutorial

Hoe fotografeer je de voorbereidingen van de bruid

July 31, 2020
Door 
Mario Ruiz
foto auteur

Vandaag wil ik graag iets met jullie delen. Het gaat om de voorbereidingen van de bruid. Voor mij is het een van de mooiste momenten van de dag. Waarom? omdat je tijdens de voorbereidingen de kans krijgt om vertrouwen bij de bruid op te bouwen. Het is een fantastisch moment om de bruid te laten weten dat het veilig is wanneer je in de buurt bent. Dat je helemaal oké bent met wie ze is. Het is ook een mooie kans om haar te laten zien dat je ook mooie foto's kunt maken zelfs voordat ze klaar is. De voorbereidingen zijn ook een heel belangrijk deel van het verhaal van de dag en ik ben als fotograaf heel blij als bruiden beslissen om mij dit te laten vastleggen.

Maar jij bent hier om te lezen hoe je een bruid fotografeert tijdens de voorbereiding dus let's get started. Hier zijn mijn beste 10 tips om dit mooi moment van de dag vast te leggen. Enjoy!

Wees zacht en lief: 

De bruid is tijdens de voorbereidingen in een heel kwetsbare positie. Daarom moeten wij als fotografen haar rust en vertrouwen geven. Hoe ontspannender je bruid en de aanwezigen zijn,  hoe meer vrijheid je hebt om foto’s te maken.  


een portret van de bruid
De bruid is op haar kwetsbaarst tijdens de voorbereidingen, wees zacht en lief


Kijk goed om je heen:

Probeer een globale blik te krijgen van de ruimte waar je bent. Zoek naar lichtbronnen, donkere hoekjes en alle objecten die op oppervlakten liggen. Kijk naar de meubels en muren. Neem je tijd om alles goed te observeren. 

de voorbereidingen van de bruid


Let op in welke fase van de voorbereiding je bent:

Misschien is je bruid al klaar met de haren maar heeft ze nog geen make up op. Misschien is ze nog aan het ontbijten, misschien is ze net begonnen met make up, maar zijn haar  haren nog niet klaar. 

Ook als je ALLES wilt vastleggen,  is je bruid niet per se op elke moment mooi voor op de foto. Je wil zeker geen foto’s maken die ze daarna niet mooi gaat vinden. Als je haar van geen enkele kant mooi kan fotograferen omdat ze niet ver genoeg is in het proces, wees geduldig totdat ze er klaar voor is. Je hebt nu ruimte om alle details te fotograferen of juist de aanwezigen. Ook belangrijk is om te vragen of je erbij mag zijn tijdens het aantrekken van de jurk. Dat is een moment die je zeker niet wil missen, maar als je er niet bij mag zijn, dan kun je foto’s maken van het dichtmaken van de jurk. Daarna moet je alleen basic foto’s nemen van het aandoen van oorbellen en schoenen en je zit goed. Maar je bent nog niet klaar ;)

Blurry picture of the bride, vage beeld van een bruid
Het eindresultaat is een balans tussen veilige shots en creativiteit. Als je gelooft dat een onscherpe shot mooi is OWN IT en maak er iets moois van!


Everything is in the details

Als je goed om je heen hebt gekeken kun je altijd voorwerpen vinden die je later het verhaal kunnen helpen vertellen. Notities, bloemen, kleren op de grond of bed, schilderijen, een paar schoenen die grappig liggen. Je kunt natuurlijk de voorwerpen stylen en ze mooi op de foto zetten. Ik vind het juist mooier om alles te fotograferen zoals het allemaal ligt. De uitdaging voor mij is de werkelijkheid mooi te krijgen. Als je klaar bent vraag altijd je bruid of ze iets graag op de foto wil. Bruiden doen vaak hun best om alle items zorgvuldig te kiezen en je wilt ze helpen om al hun mooie items vast te leggen. 

Borboniqua Sandals
You love it or you hate it. Ik hou van dit soort foto's


Speel met verschillende hoeken, diepte en scherpte

Veel fotografen fotograferen met zoomobjectieven. Ik snap het, met een lens kun je heel veel doen vanaf de plek waar je staat. Om dezelfde reden gebruik ik geen zoomlenzen. Ik gebruik vaste objectieven omdat je dan moet lopen en in beweging blijven. Een vast objectief of PRIME lens maakt je, naar mijn mening, creatief omdat je je voeten moet gebruiken. Hoe meer je loopt in de ruimte,  (wees stil en sta niemand in de weg aub),  hoe meer verschillende hoekjes en perspectieven je kunt zien. 

creatieve trouwfotografie
Blijf lopen, blijf observeren


Zoek naar symmetrie en lijnen: 

Mensen zijn dol op symmetrie, het is niet voor niets dat mensen met een symmetrische gezicht als mooi worden beschouwd. Zoek symmetrie in de ruimte, maar ook in de positie van je bruid in de ruimte. Als er lijnen zijn die je opvallen, of kijkhoeken die naar jouw onderwerp lijden, gebruik ze om de kijker naar het onderwerp te leiden. Gebruik het plafond, de grond, ramen, muren en beweeg zelf veel om ze te vinden. 

de bruid is klaar voor haar makeup


Zoek naar de schoonheid van kwetsbaarheid:

Het fotograferen van de voorbereiding is een hele mooie ervaring. Probeer de kwetsbaarheid en menselijkheid van je bruid te fotograferen en laat haar zien hoe mooi ze is als mens. Maar hoe doe je dat? Iedereen is mooi, iedereen heeft mooie dingen en we zijn nooit daar echt bewust van. Let op verschillende lichaamsdelen die vaak met het juiste licht mooi zijn. Nek, voeten, handen, vingers, rug, oren… wees creatief. Je kunt vast meer dingen bedenken. 

de hand van de bruid tijdens de voorbereidingen
de bruid kleed zich aan
Tijdens de voorbereidingen heb jij de kans om de menselijkheid van de bruid vast te leggen, het is aan jou om er iets moois van te maken.
de voeten van de bruid


Don’t forget the dress!

Moet ik dit nog uitleggen? Precies, dat dacht ik ook. 

Je kunt foto’s maken van een hangende jurk als de bruid dat belangrijk vindt, probeer dan nog een andere perspectief te zoeken en geef het een twist. 

Het aandoen van de jurk is vaak de kwetsbaarste moment van de voorbereidingen en je kunt soms echt parels vinden door goed te kijken. Let op de mensen die de bruid helpen, het kan ook een emotioneel moment zijn en dat wil je ook niet missen. 

Als de bruid klaar is vergeet niet om haar heen te lopen en haar mooiste kanten te pakken. 

Elena van Modeca opgehangen
De veilige shot van de jurk, niets bijzonders aan maar altijd goed om te hebben.
Trouwjurk Elena van Modeca
Details zoals plooien zijn ook mooi
de trouwjurk Elena van Modeca ziet er prachtig uit
Een jurk is op het mooist op de bruid en niet aan een kleerhanger.Maak er een verhaal van

Jij bent door het bruidspaar aangenomen, ze vertrouwen jou en je werk. Je bent daar, in de ruimte, met een camera in je handen. Je hebt de rust en de tijd om je hart en je ogen te gebruiken om het moment vast te leggen. Je bent daar om de sfeer in je op te nemen, te voelen en ervaren wat er allemaal om je heen gebeurt. Laat geen moment door je vingers glippen. Let op elke gebeurtenis om je heen en let vooral op acties en reacties. Niets vertelt het verhaal meer dan het gezicht van de moeder van de bruid op het moment dat ze haar voor het eerst ziet. Je kunt het, ik geloof in je! 

Vriendinnen helpen vaak tijdens de voorbereidingen van een bruid
Wie was er
objecten van make-up artiest
Wat was er?
Altijd handig om details als handen vast te leggen
De bruid doet haar schoenen aan
De bruid is klaar met haar voorbereidingen

Hoe doe jij het?

Mis ik belangrijke tips of dingen waar ik moet op letten? Ik weet niet alles, dit is mijn manier om te fotograferen dus laat me het weten als je andere tips voor mij en iedereen hebt!!

Dankjewel voor het lezen!

Wil je op de hoogte blijven van wat ik aan het doen ben?

Laat je naam en e-mail adres achter en ik zal je een mailtje sturen zodra er een nieuwe filmpje online is. Ik beloof je dat ik je privacy respecteer en dat ik je niet zal spammen.
Ik zal je af en toe een mailtje sturen als er ik of een bijzondere leverancier een goede deal voor je heeft!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ben je klaar om het over je droombruiloft te hebben?